Sunday, December 07, 2008

A Country Doctor (2007)

Τον τελευταίο καιρό δοκιμάζω να δω ταινίες που βασίστηκαν σε αγαπημένα μου βιβλία, αν και τις φιλτράρω με την πιθανότητα να με ικανοποιήσουν. Ομολογώ ότι όσο κι αν ο Κάφκα -μακράν ο πιο αγαπημένος μου συγγραφέας- δημιουργεί μια μοναδικά εθιστική ατμόσφαιρα, απροσδιόριστης σύνθεσης και αφήνει τεράστια ανοίγματα σε οπτικοποιήσεις, πάντα με φόβιζαν οι μεταφορές του έργου του σε ταινίες. Αγνοώντας μερικές απογοητευτικές ακαδημαϊκές προσπάθειες λοιπόν, πέρασα σε επίσημες διασκευές μικρού μήκους.

Μετά από εξαιρετική ταλαιπωρία για την ανεύρεσή της (αν σου προκύψει θέμα με υπότιτλους στείλε μήνυμα), κατάφερα να απολαύσω το Inaka isha (a country doctor) του εμπνευσμένου animator Koji Yamamura. Ευτυχώς η ταλαιπωρία αποδείχθηκε λυτρωτική, μιας και από την εισαγωγή κιόλας του animation, ο εντυπωσιακά ιδιόρρυθμος σχεδιασμός του ανάγκασε τα συσσωρευμένα συναισθήματά μου να με κατακλύσουν. Επιπλέον ο σεβασμός με εξαιρετική ακρίβεια στο σενάριο, ανάγει τα στοιχειωτικά λόγια του Kafka, σε εξίσου συγκλονιστικές εικόνες, ικανές να ταιριάξουν καθολικά, με τις σκέψεις που κάνεις όταν διαβάζεις την ιστορία.

Η εγκλωβιστική ατμόσφαιρα της ιστορίας, είναι αρκετή για να σε καθηλώσει στον ίδιο χώρο που επιτρέπει σουρεαλιστικές παρεμβάσεις και περιορίζει τις συγκαταβατικά λυπητερές σκέψεις του πρωταγωνιστή. Μέχρι το φινάλε της διατηρεί ένα τραχύ φίλτρο συρραφής των εικόνων με το αντιφατικό γλίστρημα των σκίτσων στο χώρο, να ποτίζει τα καρέ θλίψη και δυναμισμό, αφήνοντας το συναισθηματικό κρεσέντο στην σκιά μιας ακατανίκητης δύναμης που σε κρατά δέσμιο του ξεχωριστού αυτού κόσμου. Ακόμα και μετά το τέλος της όμως και παρά την 20λεπτη διάρκειά της, θα σου χρειαστεί καιρός για να χωνέψεις την αρτιότητα των όσων είδες. Τρανή απόδειξη ότι όταν όλα τα δημιουργικά κομμάτια μιας ταινίας λειτουργούν τόσο καλά μαζί (σενάριο, σκηνοθεσία, φωτογραφία...), έχουμε στα χέρια μας κάτι παραπάνω από μια καλή ταινία...ένα διαχρονικό αριστούργημα!



ΥΓ. Αν δεν έχεις διαβάσει την ιστορία του Kafka μπορείς να τη βρεις με τον ίδιο τίτλο στις γνωστές ανοιχτές βιβλιοθήκες του Internet (δεν ξεπερνά τις 5 σελίδες), αλλά ακόμα κι αν δεν επιλέξεις να τη διαβάσεις, μη χάσεις το ταινιάκι με τίποτα! Το τρέηλερ νομίζω θα σε πείσει από μόνο του για το ξεχωριστό της υπόθεσης.

No comments: