Monday, April 28, 2008

Vratné lahve - aka Empties (2007)

Μια ζωή πίσω από βιβλία και γνώσεις που φεύγουν μα δεν αφομοιώνονται. Καθημερινότητες που γίνονται ρουτίνες, σχέσεις που γίνονται δεδομένες, και μια αίσθηση ότι ο χρόνος δεν στερεύει, που γίνεται όλο και πιο πάγια. Κάποιες φορές χρειάζεται ένα συγκλονιστικό συμβάν για να ταρακουνήσει την ισορροπία των πραγμάτων, κι άλλες, αρκεί η ησυχία της επανάληψης για να αποκαλύψει ανάγκες που έμειναν να φωνάζουν στο παρασκήνιο.

Από την τσεχία μας έρχεται η πιο γλυκιά κωμωδία που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια. Έσπασε κάθε ρεκόρ εισπράξεων στα τσεχικά ταμεία με την ανεμελιά και την φυσικότητα που παρουσιάζει τις καταστάσεις ζωής που κανονικά θα έπρεπε να ξενίζουν. Με έναν ηλικιωμένο καθηγητή λογοτεχνίας να ανακαλύπτει πως η ζωή και η πρόοδος τον έχει αφήσει πίσω, και συγχρόνως να συνειδητοποιεί ότι η σύνταξη δεν του ταιριάζει καθόλου, ρίχνεται στο ταξίδι εκμετάλλευσης του χρόνου του, με ότι δεν έκανε ποτέ στην ζωή του.

Μέσα από φαντασιώσεις αλλά και extreme επαγγελματικές επιλογές, καταφέρνει να βρεί πράγματα που τον γεμίζουν μετά από πολλά χρόνια, και με την σοφία αλλά και την αφέλεια που έχει συνδυάσει, να διαμορφώσει προς το καλύτερο τις ζωές των ανθρώπων που αγαπά. Πολλές φορές όμως ό,τι σωστό και οφέλιμο στο μυαλό μας, δεν έχει και το ίδιο ανταπόκρισμα όταν γίνεται πράξη, και εκεί που τα πράγματα πρέπει να ακολουθήσουν ένα σχέδιο, ξαφνικά μας αφήνουν μετέωρους να προσπαθουμε να ανακτήσουμε το έδαφος κάτω από τα πόδια μας.

Το σημαντικό είναι πως ποτέ δεν είναι αργά για να ζήσεις ότι πάντα άφηνες για την επόμενη ημέρα. Ακόμα κι αν οι συνομήλικοι σου διανύουν τον χειμώνα τους, εσύ μπορείς να κρατηθείς λίγο παραπάνω στο φθινόπωρο της ζωής σου και να μαζέψεις λίγα ακόμα πεσμένα φύλλα.Στην άνιση πτήση της ζωής, τα λάθη θα μας ανεβοκατεβάζουν, μα τα συναισθήματα θα μένουν να γεμίζουν το αερόστατό μας, μέχρι να επιλέξουμε πότε θα έρθει εκείνη η στιγμή που πρέπει να αφεθούμε στην γη.

No comments: