Wednesday, April 02, 2008

Die Fälscher - aka The Counterfeiters (2007)

Το πρωτο φύλλο μιας εφημερίδας ξεκουράζεται πάνω στις ήρεμες πέτρες της όμορφης ακτής, το μελάνι πότισε το γκρίζο χαρτί, και αντέγραψε με επιτυχία την είδηση...Ο πόλεμος τελείωσε! Τα κύματα όμως ανακατεύουν μνήμες και σκέψεις και στη θύμηση έρχονται εποχές ανεπίδεκτες αντιγραφής.

Οι μετρημένες μέρες μιας πλασματικής αφθονίας, επισκιάζονται από την προκατάληψη που αρχικά ανάγκαζε τους ανθρώπους να ζουν πίσω από ψεύτικα ονόματα, μα έφτασε να αποτελεί το σφραγισμένο εισιτήριο για τον απόλυτο χαμό. Τα λαμπερά φώτα και οι πολυτέλειες, καταβροχθίζονται γρήγορα από εικόνες που χάνουν το χρώμα τους και γίνονται σχεδόν ασπρόμαυρες, ποτισμένες με τον ανθρώπινο πόνο.

Ανάμεσα στην φρίκη της βιαιότητας, ιστορίες διαπλοκής ανταγωνίζονται τον εξαναγκασμό και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, σε ένα θανάσιμο παιχνίδι που ο στόχος είναι κοινός μα τα κίνητρα μοιράζονται σε κομμάτια. Σαν την αντοχή που πολεμά στο δικό της συναισθηματικό τερέν, την αναπάντεχα μόνη υποταγή, και τις αντικρουόμενες τάσεις για ηρωισμό και επανάσταση.

Στο φώς δεν θα σταθεί κανείς χωρίς να γονατίσει στον θάνατο, μας στις σκιές μια ασυνείδητη αντίδραση, θα μάχεται για την υπόληψη, για τις απρόβλεπτες εσωτερικές διακρίσεις, για την εκδίκηση που προαπαιτεί η σωτηρία. Στις αντιγραφές ακριβείας θα υπάρξουν πλαστοί χαρακτήρες και κάλπικες συμπεριφορές, ενώ τα παιχνίδια εξουσίας διαμορφώνουν καθετί αυθεντικό, σε άδειο καλούπι που όσο εύκολα δημιουργήθηκε τόσο εύκολα καταστρέφεται.

Μια πρωτότυπη προσέγγιση, στην πιο σκοτεινή περίοδο της ανθρώπινης ιστορίας, που δεν παραγκωνίζει το μαρτυρικό στοιχείο των στρατοπέδων συγκέντρωσης, αλλά εμπνέεται από μια αληθινή ιστορία για να παρουσιάσει παγίδες που πέραν της ανθρώπινης ζωής, εγκλώβιζαν αρετές, που ορισμένες φορές αντέχουν κάθε βασανιστήριο.

Ένα παθιασμένο τανγκό συναισθημάτων ξεκινά την διαφθορά, ένα βινύλιο που γεμίζει στιγμιαία με ανθρώπινους ήχους τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, ένα αργό βάλς που κινείται στους νοσταλγικούς ήχους των κυμάτων και της εξιλέωσης της μνήμης. La Guerre est finie!!

1 comment:

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.