Saturday, October 06, 2007

Half Nelson (2006)

Half Nelson: λαβή στην πάλη κατά την οποία ο ένας παλαιστής, πίσω από τον άλλο, περνά το ένα χέρι του κάτω από το αντίστοιχο του αντίπαλου του, κλειδώνοντας το πίσω από τον λαιμό του. Λαβή ικανή να θέσει τον εγκλωβισμένο εκτός αγώνα, χωρίς αυτό βεβαία να είναι τελεσίδικο.

Ένας λευκός καθηγητής διδάσκει στο γκέτο για ιστορία, και απομονώνοντας τον εαυτό του από τους ανθρώπους του παρελθόντος, προσπαθεί να σβήσει το παρόν του στα ναρκωτικά. Μια μαύρη μαθήτρια που προσπαθεί να ξεφύγει από το γκέτο, και να μάθει για το παρελθον της από τους ανθρώπους γύρω της, συνοδεύει τις αναζητήσεις της με γλειφιτζούρια.

Δυο αντίθετες δυνάμεις, ικανές να δημιουργήσουν ένα σημείο καμπής και να αλλάξουν την γραμμή της ιστορίας δραστικά. Οι ζωές δυο ανθρώπων και του περίγυρου τους, ενωμένες σε ένα ταξίδι με προορισμό την εύρεση των απαντήσεων.

Η ιστορία δεν κυλά σε κύκλους αλλά σπειροειδώς. Κάθε μέρα ανατέλλει ο ίδιος ήλιος, αλλά κι ένας καινούργιος. Κι αν το βραδύ βρεθείς εγκλωβισμένος σε ένα ρινγκ με την ζωή σου πιασμένη σε ένα κεφαλοκλειδωμα, και το παιχνίδι να πηγαίνει για νοκ άουτ, μην απελπίζεσαι. Η ιστορία διδάσκει ότι ποτέ δεν είναι αργά να απελευθερωθείς από το παρελθον και την κληρονομία που κουβαλάς και να χτίσεις το μέλλον που ονειρεύεσαι.

Με την αυγή, ένας καινούργιος ήλιος θα ανατείλει, ένα νέο σημείο καμπής θα ταρακουνήσει την καθημερινότητα, μια νέα σπείρα θα καταλύσει κάθε γραμμική προσέγγιση.

Όμορφες και εθιστικές ερμηνείες από τον Ryan Gosling, και από την εκπληκτική μικρή Shareeka Epps, με μια τρεμάμενη κάμερα να τοποθετεί τον θεατή μέσα στην υπόθεση, κομμένα καρέ που εστιάζουν στην ουσία, και κομμάτια αληθινής ιστορίας, να εισβάλουν στην ταινία για να θέσουν το θέμα και να σηματοδοτήσουν το τέλος μιας εποχής και την αρχή μιας άλλης.

3 comments:

kioy said...

Μια ταινία που δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη με τίποτα!
Εκφράστηκα πρ'οσφατα και στο blog του Καίσαρα για αυτή, αλλά τα 'χω πει και στο σπίτι μου!

Πίκος Απίκος said...

Νομίζω ότι είναι μια πολύ διδακτική και ουσιαστική ταινία που καταρρίπτει το κλισέ του "καθηγητή που θριαμβεύει ενάντια σε όλες τις αντιξοότητες και σώζει τα παιδιά από το περιθώριο"...

Μια ανθρώπινη ταινία με δύο υπέροχες ερμηνείες στους δύο κεντρικούς ρόλους.

Anonymous said...

Συμφωνώ με όλους αλλά νομίζω ότι ξεχώρισε κυρίως λόγω της ερμηνείας του Gosling