Monday, October 08, 2007

The Illusionist (2006)

Δυστυχώς για τον μάγο Eisenheim η κυκλοφορία της ταινίας αυτής συνέπεσε με την κυκλοφορία του prestige. Αναγκαστικά οι συγκρίσεις ήταν αναπόφευκτες, μιας και οι δυο διαπραγματεύονται θέματα επικίνδυνα κοντά το ένα με το άλλο, ενώ συγχρόνως χρησιμοποιούν τα ιδία τρικ στις υποθέσεις τους.

Ακόμα και στην κριτική μου δεν μπορώ να αποφύγω την σύγκριση, μιας και είχα ήδη δει το Prestige πριν τον μάγο, και πέρασα όλη την ταινία να παρατηρώ τις ομοιότητες και τις διαφορές των δυο. Στην μάχη αυτή, χαμένος βγήκε ο Eisenheim κυρίως λογω της σκηνοθετικής υπεροχής του prestige. Και οι ερμηνείες όμως υστερούσαν σημαντικά. Ο Edward Norton, παρ’ ότι εθιστικός, φαίνεται λίγος για τον ρόλο του, σε αντίθεση με τους πολύ δυνατούς αντίπαλους μάγους του Prestige που ερμήνευσαν εκπληκτικά ο Christian Bale και ο Hugh Jackman που μετά τους x-men μόνο ευχάριστα μας εκπλήσσει με τις κινηματογραφικές επιλογές του. Φυσικά η Jessica Biel δεν μπορεί να φτάσει την Scarlett Johansson, αν και ο ρόλος της απομακρύνεται πολύ από αυτόν της τελευταίας, και μας αναγκάζει να της δείξουμε μια ιδιαίτερη συμπάθεια, και να περιμένουμε με αγωνιά τα επόμενα της βήματα. Σίγουρα έχει προχωρήσει πολύ από τις μέρες της «στον 7ο ουρανό».

Ο έπαινος όμως πηγαίνει στον Rufus Sewell που με την ερμηνεία του σαν τον εστεμμένο πρίγκιπα, πλαισιώνει εκπληκτικά το καστ των πρωταγωνιστών και σε αρκετές στιγμές τους καπελώνει με τις ερμηνευτικές του ικανότητες.

Όσον αφόρα την υπόθεση και πάλι το illusionist βρίσκεται σε ατυχή θέση για οποίον έχει δει το prestige. Τα κόλπα που χρησιμοποιεί για να καταπλήξει το κοινό, βρίσκουν απέναντι τους τις αμφιβολίες μας, και δεν καταφέρνουν να μας θαμπώσουν, όπως περίμεναν, μιας και το prestige μας έχει βάλει σε σοβαρές υποψίες και πλέον αμφισβητούμε πιο εύκολα γεγονότα που μοιάζουν αληθινά, αλλά συγχρόνως δεν στέκουν.

Στον δημιουργικό τομέα όμως, παραδέχομαι την φωτογραφία και την πλούσια μουσική το Phillip Glass, που δένει εξαίσια με το κλίμα και τις καταστάσεις της ταινίας. Και φυσικά την μεγαλύτερη ατραξιόν της ταινίας που είναι τα μαγικά κόλπα, που ίσως είναι ο μόνος τομέας που η ταινία υπερέχει οποιασδήποτε άλλης του είδους. Είναι αναμφισβήτητα κόλπα που θαμπώνουν τον θεατή που τα παρακολουθεί στην παράσταση αλλά μαγεύουν συγχρόνως κι εμάς που τα βλέπουμε απ’ έξω, με την καλαισθησία τους και την μαγικότητα που αποπνέουν.

Πραγματικά λυπάμαι που αυτές οι δυο ταινίες συνέπεσαν, γιατί κι ο μάγος Eisenheim παραμένει μια πολύ καλή ταινία, και ειδικά για όσους δεν έχουν δει το prestige ίσως καταφέρει να τους μαγέψει πολύ περισσότερο και να κερδίσει επάξια μια θέση στις αγαπημένες τους. Έχοντας δει και τις δυο όμως, μπορώ να καταλάβω την 87η θέση του Prestige στο τοπ 250 του imdb.com σε σχέση με τον παραγκωνισμό του μάγου.



6 comments:

Πίκος Απίκος said...

Γενικά είναι κακό να βάζουμε τις ταινίες σε διαδικασία σύγκρισης όλη την ώρα αλλά έχεις απόλυτο δίκιο ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση το timing των δύο ταινιών ήταν το λιγότερο ατυχές και περισσότερο εις βάρος του "The Illusionist".

Πάντως ανάμεσα σε Jessica Biel και Scarlett Johansson είμαι με τη Jessica all the way:)

dunno said...

μου αρεσει που συναντω εναν ανθρωπο να προτιμα την jessica εναντι της scarlett.ειναι καλο να σχηματιζονται στρατοπεδα.ομολογω οτι παρακολουθουσα τον 7ο ουρανο μονο και μονο για την jessica, απλα θεωρω οτι οι επιλογες της στον κινηματογραφο ηταν ατυχεις.αντιθετα η scarlett εχει παιξει σε πολυ σημαντικες παραγωγες και οι ερμηνειες της ειχαν παντα ενα επιπεδο που στεκοταν επαξια στις περιστασεις.

παντως οπως ειπα και η biel εχει εξελιχθει αρκετα και θα χαιρομουν πολυ να την εβλεπα σε πιο προκλητικους ρολους, απο ερμηνευτικη σκοπια παντα.

Anonymous said...

Καλές ταινίες και οι δύο, κι εμένα μου άρεσε πολύ το Illusionist. Ίσως βοήθησε το ότι είδα πρώτα τον Eisenheim (αφού το dvd είχε κυκλοφορήσει στο net αρκετα πριν βγεί στις ελληνικές αίθουσες, κι εγώ δεν μπορούσα να περιμένω-ντροπή μου το ξέρω).

Ο Νorton καλός ήταν ως συνήθως αλλά όταν τον συγκρίνεις με το δίδυμο Bale-Jackman τι να κάνεις.. Πάντως εκτός από την πολύ ωραία μουσική του Glass, η ταινία επίσης είχε πολύ ωραία ατμόσφαιρα ;-)

armiagr said...
This comment has been removed by the author.
armiagr said...

Οταν ειδα εχθες το Ιllusionist,ημουν ετοιμη να γραψω μια κριτικη γι'αυτο και για το Prestige,με τιτλο The Illusionist Vs The prestige,αλλα εκανα το "λαθος" να διαβασω την κριτικη σου πρωτα.
Καταλαβαινεις λοιπον,οτι θα ηταν παρομοιες οι κριτικες μας,οποτε δεν μπαινω στον κοπο.
Σαν ταινιες με μαγεψαν και οι δυο το ιδιο και πιστευω οτι η βαθμολογια μου θα διεφερε ελαχιστα εως και καθολου,γιατι βρισκω ορισμενα σημεια στα οποια υπερισχυει η πρωτη,και σ'αλλα η δευτερη.
Σε θεμα εικονας και μαγικων τρικ,προτιμω το illusionist,γιατι ηταν πιο εντυπωσιακα,ενω σε θεμα σκηνοθεσιας και ερμηνειων,το prestige.
Οσο για τις δυο κυριες,προτιμω λιγο περισσοτερο τη Biel στην προκειμενη περιπτωση,γιατι την ειδαμε σ'εναν διαφορετικο ρολο,ενω η Johansson σε οσες ταινιες την εχω δει,δεν παρουσιαζει τιποτα το διαφορετικο.
Αν και μεταξυ μας,και στις δυο ταινιες,δεν ειναι οι "κυριες",αυτες που σου τραβανε την προσοχη.
Αυτα απο μενα.

Υ.Γ.Πραγματικα,λυπαμαι που το prestige "κουκουλωσε" το Ιllusionist,καθως μας ειχαν τρελανει στη διαφημιση για το πρωτο,ενω το δευτερο μεχρι να το δω σε dvd ουτε που το ειχα ακουσει,γιατι αξιζουν και οι δυο σαν ταινιες!

Anonymous said...

Το STREETMAGIC.GR ιδρύθηκε το 2005 και είναι η μόνη εξειδικευμένη σελίδα με μαγικά κόλπα στα ελληνικά για χομπίστες ή και επαγγελματίες στον χώρο των μαγικών.

Σταθερή πολιτική STREETMAGIC.GR είναι να εξασφαλίζει στους καταναλωτές τις χαμηλότερες τιμές της αγοράς αξιοποιώντας την τεχνολογία και τα χαμηλά λειτουργικά της έξοδα ως κατάστημα ηλεκτρονικού εμπορίου διατηρώντας ταυτόχρονα την υψηλή ποιότητα και αξιοπιστία που προσφέρουν τα επώνυμα προϊόντα από των χώρο των μαγικών όπως την μοναδική συνεργασία με της καλύτερες εταιρίες JAY SANKEY, ELLUSIONIST ,MAGICITY ,PENGUINMAGIC , FUN INC σαν μεταπωλητές τους στην Ελλάδα με αποκλειστικές συμφωνίες.

Η επιτυχία του STREETMAGIC.GR βασίζεται:

Στην ευκολία της παραγγελίας αφού μπορεί κανείς να διαλέξει τα προϊόντα της επιλογής του από το σπίτι ή το γραφείο, να τα παραγγείλει μέσω της ιστοσελίδας και χωρίς ταλαιπωρία να τα έχει στα χέρια του μέσα σε λίγες ημέρες σε όλη την Ελλάδα.

Στην άμεση και φιλική εξυπηρέτηση με όποιον τρόπο κι αν παραγγείλει . Στο e-shop του STREETMAGIC.GR δεν χρειάζεται να είναι κάποιος ειδικός για να παραγγείλει.

Στην δυνατότητα πολλαπλών επιλογών πληρωμής (paypal,credit cards,αντικαταβολή) Στο e-shop του STREETMAGIC.GR όλα είναι εύκολα.

Στη συνεχή υποστήριξη και μετά την αγορά των προϊόντων.

KΕΝΤΡΟ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ ΠΕΛΑΤΩΝ ΤΗΛ: 2741075996 11:00 - 15:00 ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ
LIVE MSN SUPPORT:dgoulimis@hotmail.com
EMAIL SUPPORT:dgoulimis@hotmail.com