Thursday, March 13, 2008

Marx Bros Special - Μέρος 1ο: Η Αρχή

Οικογένεια
Η οικογένεια Marx αποτελούνταν από 7 μέλη, οι γονείς Simon Marx και Minnie Schönberg, και τα πέντε παιδιά, Leonard, Adolph (αργότερα Arthur), Julius Henry, Milton, Herbert. Πριν τα πέντε αδέλφια το ζευγάρι είχε ένα ακόμα παιδί (Manfred) το οποίο πέθανε ως βρέφος.

ΑΑ:Julious,Milton, Minnie, Herbert, Sam, Leonard και Arthur

Ως εκ τούτου ο μεγαλύτερος γιος της οικογένειας ο Leonard λάμβανε ξεχωριστή μεταχείριση και ιδιαίτερη αγάπη από τους γονείς του. Ο ίδιος δέθηκε με τον αμέσως επόμενο αδερφό του και έγιναν αχώριστοι, και σε συνδυασμό με την εκπληκτική ομοιότητα τους πολλοί τους μπέρδευαν για δίδυμους, για πολλά χρόνια. Το μεγαλύτερο πρόβλημα από αυτό ήταν για τον μεσαίο αδελφό τους Julious, ο οποίος μεγάλωσε στην σκιά των δυο μεγαλύτερων, και ακόμα κι όταν γεννήθηκαν οι δύο μικρότεροι του αδελφοί, ζούσε με το σύνδρομο του μεσαίου παιδιού, που δεν είναι τυχερό να κολλήσει με τα δύο πρώτα, και παραγκωνισμένο από τα δύο τελευταία επίσης.

Αυτό έγινε πιο έντονο, όταν τα δύο μεγάλα αδέλφια άρχισαν να δείχνουν ιδιαίτερο ταλέντο στην μουσική και την υποκριτική, ενώ τα δύο μικρότερα είχαν εμφανώς πάρει την καλύτερη εμφάνιση της οικογένειας. Ο Julious έτσι ασχολήθηκε περισσότερο με το διάβασμα και έχτισε ένα ιδιόμορφο χιούμορ που βασιζόταν σε κοφτές ατάκες κάτι που θα τον στιγμάτιζε στις επόμενες καλλιτεχνικές του προσπάθειες.
Σε ένα άκρως καλλιτεχνικό περιβάλλον βέβαια, γρήγορα όλα τα αδέλφια άρχισαν να μαθαίνουν μουσικά όργανα και να ανεβάζουν μικρά θεατρικά έργα, μέχρι την στιγμή που ο θείος τους, Albert Schönberg (Al Shean), γνωστός για τις vaudeville εμφανίσεις του, αποφάσισε να απασχολήσει τα αδέλφια στις παραστάσεις του.

Τα παρατσούκλια
Οι καταλήξεις των υποκοριστικών και των 5 αδελφών είναι σε –o βάσει ενός κόμικ με τον τίτλο Sherlock-o the monk-o που ήθελε τους χαρακτήρες να έχουν ονόματα με κατάληξη σε –ο. Εμπνευστής των ονομάτων για τα αδέλφια ήταν ένας καλός τους φίλος ο Art Fischer κατά την διάρκεια μιας παρτίδας πόκερ.

Leonard MarxChico: κυρίως επειδή ήταν ο γυναικοκατακτητής της οικογένειας, ο άντρας των κυριών, chick’s man.
Arthur MarxHarpo: εξ’ αιτίας της εκπληκτικής του δεξιοτεχνίας στην άρπα.
Julius Herny MarxGroucho: ο ίδιος υποστηρίζει ότι δανείστηκε το όνομα αυτό από τον ομώνυμο ήρωα σε ένα βιβλίο του Gus Mager. Άλλοι ισχυρίζονται ότι δημιουργήθηκε από την grouch-bag θήκη που κρεμούσε γύρω από τον λαιμό του όπου φυλούσε τα χρήματα του.
Milton MarxGummo: ονομάστηκε από τα ίδια του τα αδέρφια έτσι για τις δερμάτινες παντόφλες που φορούσε συνέχεια (gumshoes).
Herbert MarxZeppo: προέκυψε από προηγούμενο παρατσούκλι του ίδιου που μετεξελίχθηκε από Zeb σε Zebbo και τελικά σε Zeppo.

Το ξεκίνημα
Μετά την σταδιακή είσοδο των αδελφών στο Vaudeville με πρώτους τον Groucho και τον Gummo (The 4 Nightingales), και στην συνέχεια τον Harpo και τον Chico, τα 4 αδέλφια ξεκίνησαν να δημιουργούν μικρά σκετσάκια, που μετεξελίχθηκαν στο πρώτο τους μουσικό θεατρικό Fun in Hi Skule (1912).


Aκολουθούν άλλα δύο πετυχημένα έργα, το Mr. Green's Reception (1913),και το Home Again(1914) στο οποίο ο Harpo παρουσιάζει για πρώτη φορά τον μουγκό χαρακτήρα που θα υποδυόταν από εκεί κι έπειτα, πριν το The Cinderella Girl (1918), στο οποίο για πρώτη φορά αλλάζει η σύνθεση της τετράδας κι ο Zeppo παίρνει την θέση του Gummo. Το On the Mezzanine Floor (1921), γίνεται λίγο πριν η Paramount κλείσει τα αδέλφια για την πρώτη τους ταινία. Ο Gummo παρέμεινε εκτός τετράδας και στα κινηματογραφικά συμβόλαια ύστερα από δική του επιθυμία και δεν εμφανίστηκε ποτέ στις ταινίες που έκαναν τους Marx διάσημους.

Στο επόμενο: Marx Bros Special - Μέρος 2ο: Οι Πρώτες Ταινίες στην Paramount

3 comments:

zisis said...

Τέλειο το νέο layout στο μπλογκ! Σου λέω, έχω ξετρελαθεί!

dunno said...

σ'ευχαριστώ πολύ.

κι εγώ αυτή το φορά το λάτρεψα όπως βγήκε, αφού σκέφτομαι να το κρατήσω και αφού το αφιέρωμα τελείωσει.

Anonymous said...

Όντως άψογο! Ειδικά σε ένα ψιλοάσχετο σαν και εμένα φαίνεται πολύ σούπερ