Με την εύνοια του Irving Thalberg διάσημου παραγωγού της Metro Goldwyn Mayer, οι 3 πλέον αδελφοί, υπέγραψαν εύκολα νέο συμβόλαιο με την εταιρεία, και ξεκίνησαν μια δεύτερη φάση στην καριέρα τους, που θα χαρακτηριζόταν από πιο φιλικές προς το ευρύ κοινό μουσικές κωμωδίες, με τους χαρακτήρες τους να γίνονται πιο ήπιοι και περισσότερο αρεστοί, και τις ραδιουργίες τους να εξαπολύονται πλέον αποκλειστικά σε στερεότυπα «κακές» φιγούρες, που ταλαιπωρούν, τους συμπαθείς πρωταγωνιστές.
A night at the opera (1935)

Για το τρέηλερ της ταινίας, τα 3 αδέλφια πήραν την θέση του λιονταριού στο εναρκτήριο σήμα της MGM διατηρώντας πάντα τα απολαυστικά χαρακτηριστικά των ρόλων τους (βλ. Harpo)
A day at the races (1937)
Συνέχεια στην εκστρατεία της MGM να κάνει τους Marx αρεστούς στο κοινό, και εν μέρει τα
καταφέρνει. Ο Harpo έχει σταματήσει πλέον να κυνηγάει ανυπεράσπιστα κορίτσια, κι ο Groucho, δείχνει για πρώτη φορά πως όσο εύκολα αποστομώνει ο ίδιος τους άλλους με τις ατάκες του, το ίδιο εύκολα μπορεί να πέσει κι ο ίδιος θύμα μικροαπατεώνων σαν τον Chico, ο οποίος αποκλίνει λιγότερο από την στερεότυπη περσόνα του, σε σχέση με τους άλλους δύο. Πλέον έχει συμπληρωθεί μια δεκαετία ομιλούντος κινηματογράφου, και τα μουσικά νούμερα, κυριαρχούν ακόμα σε κωμωδίες. Οι Marx εμπλουτίζουν βέβαια τις δικές τους με solo από πιάνο του Chico και άρπα του Harpo, που γίνεται σταδιακά το σήμα κατατεθέν τους. Η συγκεκριμένη περιλαμβάνει μια απολαυστική αποσύνθεση του πιάνου για το πέρασμα στην άρπα, καθώς και μια ονειρική ακολουθία τραγουδιών, σε ένα ασφαλές καταφύγιο στις μαύρες φτωχογειτονιές της εποχής. Νοσταλγικά παραμένουν επίσης τα υπολείμματα από μικρά σκετσάκια, που διατηρούν την θεατρικότητα των αδελφών, με αποκορύφωμα την παντομίμα του Harpo στην θέση της επικοινωνίας, που θα την μετεξελίξουν αργότερα στο Love Happy, και η απατεωνιά του Chico, που βγάζει λεφτά από τον Groucho απ’ το πουθενά, κάτι που θα επαναλάβουν στο Go West. Κατά την διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας, ο αιφνίδιος θάνατος από πνευμονία του Thalberg, σε ηλικία 37 χρόνων, στέρησε από τους αδελφούς έναν καλό φίλο, και την μοναδική ίσως ευνοική γι’ αυτούς φιγούρα μέσα στην εταιρεία. Πολλοί κατηγορούν τον Thalberg για τον συμβιβασμό στην κωμωδία των αδελφών, και στον περιορισμό της αυθόρμητης κωμικότητάς τους, αλλά οι δυο ταινίες που γύρισαν μαζί αποδείχθηκαν οι πιο επιτυχημένες τους, και σύμφωνα με τον ίδιο τον Groucho “ό,τι καλύτερο δημιούργησαν ποτέ”.
Σε αυτό το στάδιο, ξεκινάει μια πορεία που φανερώνει πως η MGM δεν ήξερε πλέον τι να κάνει με τους Marx, και άρχισε μια σειρά από ατυχείς κυρίως πειραματισμούς.
Room Service (1938)
Η μοναδική ταινία της βασικής φιλμογραφίας των Marx που δεν έχω εντοπίσει ακόμα. Αν την πετύχετε πουθενά στο ιντερνέτ κάντε τον κόπο και αφήστε μου ένα σχόλιο, θα χαρώ πολύ.
At the circus (1939)

Στην ταινία ο Groucho τραγουδά για πρώτη φορά σε ταινία το τραγούδι που συνδέθηκε με το όνομά του “Lydia the tattooed lady”.
Στο επόμενο: Marx Bros Special - Μέρος 5ο: Το τέλος στην MGM
1 comment:
Post a Comment