Saturday, March 15, 2008

Marx Bros Special - Μέρος 2ο: Οι Πρώτες Ταινίες στην Paramount

Μέχρι τις πρώτες τους ταινίες μεσολάβησαν μερικά ακόμα έργα όπως το Ill say she is (1924) που ενέπνευσε αρκετές σκηνές που υλοποιήθηκαν στην πορεία, καθώς και τα The Cocoanuts (1925) και Animal Crackers (1928) που έτρεξαν για ολόκληρες σαιζόν στο Broadway, έγιναν περιοδείες και αποτέλεσαν και την βάση για 2 ταινίες μεγάλου μήκους με την Paramount.

Πρώτος στον κινηματογράφο εμφανίστηκε ο Harpo, στην ταινία Too Many Kisses (1925) στην οποία είχε δευτεραγωνιστικό ρόλο και ακολούθησε την ίδια χρονιά σε αντίστοιχο ρόλο ο Zeppo στην ταινία A Kiss in the Dark (1925).

Humor Risk (1926)
Η πρώτη ταινία των Marx, που προβλήθηκε σε περιορισμένο κοινό και δεν κυκλοφόρησε ποτέ κι άνηκε μάλιστα στον βωβό κινηματογράφο. Σύμφωνα με πηγές ο Groucho υποδυόταν τον κακό, ο Zeppo τον γόη, ο Chico τον Ιταλό, κι ο Harpo τον ντετέκτιβ. Λίγο πολύ οι επιρροές τους από τα θεατρικά τους χρόνια και αυτήν την ταινία, διαμόρφωσαν τους χαρακτήρες που θα γίνονταν γνωστοί στην πορεία. Η ταινία έχει καταχωρηθεί ως χαμένος θησαυρός, και λέγεται ότι ο Groucho ήταν τόσο απογοητευμένος από αυτή, που έκαψε την αυθεντική κόπια.

The Cocoanuts (1929)
Η πρώτη ουσιαστικά ταινία των αδελφών που κυκλοφόρησε, και έθεσε από την αρχή τα όρια των ρόλων του κάθε αδελφού ξεχωριστά, αφήνοντας συγχρόνως ανοιχτές τις προοπτικές για τα συνδυασμένα σχήματα ζευγαριών που θα ακολουθούσαν. Καθώς ήταν βασισμένη στο ήδη πετυχημένο θεατρικό τον αδελφών ξεπερνούσε τα 140 λεπτά, αλλά για ευνόητους λόγους κόπηκε στα 96. Η ταινία θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελέσει την περίληψη ολόκληρης της καριέρας των Marx. Ξεκινά με την παρουσίαση της τετράδας μέσα από δειλά σκετσάκια που κρατούν την θεατρική τους προέλευση και παράδοση, παραγκωνίζουν τον Zeppo σταδιακά, αφήνοντας τους άλλους τρεις να δίνουν μικρές γεύσεις από το κάθε ταλέντο που τους αντιπροσωπεύει, για να αναμειχθούν με μια κλασική ιστορία ληστείας που θα τους περιορίσει κωμικά, μέχρι το εύκολο happy end. Η ταινία σηματοδοτεί και την πρώτη συνεργασία των αδελφών με την Margaret Dumont, που χάρισε στον Groucho τόσο απλόχερα, ένα εξαιρετικό ταίρι για να διοχετεύει τα μοναδικά one-liners του. Η Margaret εμφανίστηκε συνολικά σε 7 ταινίες των Marx παίζοντας πάντα τον ρόλο της πλούσιας γυναίκας που διεκδικεί ο Groucho, κι όσο κι αν την προσβάλει με το αιχμηρό χιούμορ του στο τέλος καταφέρνει πάντα να την κερδίζει.


Animal Crackers (1930)
Η πρώτη από τις 4 ταινίες που κυκλοφόρησαν στην Paramount με τίτλο που αναφέρεται σε ζώα. Έτσι ακριβώς εμφανίζονται και τα αδέλφια σε ένα πάρτυ της υψηλής κοινωνίας της εποχής, και μοιάζουν τόσο αταίριαστοι σαν να έχουν βγει από κάποια ζούγκλα. Εξαιρείται πάντα ο ευγενικά καθωσπρέπει Zeppo που όπως πάντα όμως παραγκωνίζεται γρήγορα από την αρχή σχεδόν της ταινίας. Βασισμένη σε θεατρικό που είχαν οι ίδιοι ανεβάσει στην σκηνή, διατηρεί καλά τα θεατρικά του στοιχεία, και φαίνεται να ρέει σε πραγματικό χρόνο, καθώς μέχρι και οι ονειρικές μουσικές ακολουθίες του Harpo και του Chico, έχουν ενταχθεί στην πλοκή. Η θεατρικότητα στο κόψιμο των σκηνών και στην αυτοτέλεια τους, βοήθησε αρκετές να ξεχωρίσουν από την ταινία και να παραμείνουν κλασικές της τετράδας, όπως για παράδειγμα, η απολαυστική παρτίδα bridge και τα ειρωνικά σχόλια του Groucho στον Chico ενόσω ο τελευταίος παίζει στο πιάνο.


Στο επόμενο: Marx Bros Special - Μέρος 3ο: Το τέλος στην Paramount

1 comment:

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.