Tuesday, June 10, 2008

Πες μου την άποψή σου...


Δεν θέλω να θάψω το ποστ για το Be kind Rewind που μόλις έκανα, από την άλλη όμως είναι σημαντικό για μένα να φανεί και το ακόλουθο σχόλιο, σε απάντηση του "ανώνυμου αναγνώστη".

Το αίτημα είχε ώς εξής:
"Anonymous said...

pragmatika tha eithela poli , an mporeis, na mas kaneis mia analisi shetika me tis omoiotites anamesa ston resnais kai ton alexiou"

...και αποτελεί αναφορά στο σχόλιο που είχα κάνει σαν υστερόγραφο στο ποστ για το "Πέρυσι στο Μάριενμπαντ" σχετικά με την Ιστορία 52 του Αλεξίου. Με χαρά που ξεκίνησε λοιπόν μια συζήτηση με αφορμή μια αποψή μου παραθέτω τα παρακάτω:


"dunno said...

ο Resnais με τον Αλεξίου (αυστηρά) δεν έχουν καμία σχέση. Τις δύο ταινίες έβαλα δίπλα δίπλα και συνειδητοποιήσα ότι η γεωμετρία των κινηματογραφικών χαμένων αναμνήσεων από την μιά, με την ακατάσχετα μπερδεμένη σειρά και εναλλαγή πραγματικότητας και εφιάλτη από την άλλη, κινείται σε παρόμοιο άξονα.

συναισθηματικά οι ήρωες ταλανίζονται ανάμεσα σ'αυτό που είχαν κι έχασαν, και σ'όλα εκείνα που δεν είχαν ποτέ, ενώ με την φαντασία τους που πηγάζει από σκοτεινά υποσυνείδητα και ανεκπλήρωτες επιθυμίες, οπτικοποιούν σκηνές, που μπερδεύουν τον νου, είτε για να ξεχάσουν και να ξεφύγουν απ'ό,τι τους στενοχωρεί, είτε για να προσπαθήσουν μέσω μιας εναλλακτικής πραγματικότητας να αλλάξουν την δική τους.

οι ταινίες πάντως γενικότερα δεν συνδέονται ούτε το ανέφερα σαν θέμα αντιγραφής ή κάτι παρόμοιο. Ο Αλεξίου έχει μιλήσει δημόσια για τις επιρροές του και τις εμπνεύσεις του, κι ο Resnais δεν υπάρχει ανάμεσά τους. Όλοι μας βέβαια βλέποντας την Ιστορία 52, θυμηθήκαμε κάποιες άλλες, ευχάριστα, με τον τρόπο που ο Έλληνας σκηνοθέτης δημιούργησε με όλα αυτά τα στοιχεία, ένα σινεμά καθαρά δικό του.

Σε εμένα έτυχε να μου θυμήσει και το Μάριενμπαντ, με καθαρά δικούς μου συνειρμούς, οπότε το ανέφερα απλώς, εξ'ου και η θέση της αναφοράς στα υστερόγραφα.

ελπίζω να σε κάλυψα ανώνυμε φίλε, και με χαρά μου θα συνέχιζα την συζήτηση αν υπάρχουν κι άλλα θέματα στην πορεία."

Θα χαιρόμουν να ακούσω κι άλλες απόψεις, και μακάρι να καταφέρνω συχνότερα να ανοίγω τέτοιες συζητήσεις.

No comments: