Saturday, February 23, 2008

Now Voyager (1942)

Στα σκοτεινά μονοπάτια του μυαλού, προχωρούν οι καταπιεσμένες επιθυμίες και χτίζουν τοίχους από απωθημένα. Δρόμοι που άλλοι επέλεξαν για μας και συναισθήματα μιας ξένης καρδιάς στην θέση της δικής μας. Ταυτότητες χαμένες ανθρώπων ανολοκλήρωτων, που έζησαν με καθοδήγηση, απόλαυσαν με εντολή και τρελάθηκαν με διαταγές.

Ξεφύλλισμα στο ημερολόγιο μιας βασανισμένης ψυχής, μιας γυναίκας που ζει με δανεικά όνειρα, και κλείνεται σιωπηλά στο καλούπι που η αυταρχικότητα της επιβάλει. Ταξίδι σε μια φουρτουνιασμένη θάλασσα από πειράγματα και απρεπή σχόλια, ανικανοποίητες ανάγκες και κενά ανασφάλειας να καλύπτουν τον εσωτερικό χώρο.

Στο ταξίδι της προς την ελευθερία, θα πετάξει με δανεικά φτερά, και θα ανακατέψει τις αισθήσεις της για να δει με την καρδιά της και να γευτεί με την ψυχή της όση αγάπη χωρά στον ουρανό που η ίδια έπλασε. Θα αγγίξει την ευτυχία με ξένα χέρια θα ακούσει το φεγγάρι να της τραγουδά για μια ζωή ονειρική όσο εκείνη θα γυρίζει τα αστέρια. Κι έτσι όπως θα ταξιδεύει ελεύθερη, θα κολυμπά στην φαντασία της για να γίνει μια σύζυγος χωρίς δικό της άντρα, μια μητέρα χωρίς δικό της παιδί, το χρώμα στα φτερά μιας πεταλούδας, η συνοδευτική ανάσα σε μια νέα ζωή.

Ανάμεσα στα αεράτα φορέματα της ξανθιάς που μένει στον πάνω όροφο, στα γάντια μιας καυτής κοκκινομάλλας, στον υπέρτατο έρωτα που ανθίζει μόνο στο Παρίσι, και στην αγάπη μιας τυφλής κοπέλας για τον πιο πλούσιο φτωχό του κόσμου, ένας άντρας ανάβει δυο τσιγάρα και προσφέρει το ένα στην συνοδό του. Μια βασανισμένη γυναίκα παραδίδει μαθήματα για το πώς προσφέρεις με το να δέχεσαι. Μια ακόμα διαφορετική αγάπη έρχεται από το ’42, για να στοιχειώσει την κλασικότητα του ασπρόμαυρου ανεκπλήρωτου έρωτα. Ένας κόσμος που χωράει την σεξουαλικότητα της Marilyn και την κίνηση της Gilda στην πιο αντισυμβατικά όμορφη γυναίκα, και κρύβει τους έρωτες του Rick και του Charlie σε δυο καρδίες που συγχρονίστηκαν για να χτυπούν μαζί χωριστά.

Ο Laszlo συναντά την έμπνευση του στην γυναίκα που φώτισε όλα τα αστέρια και σκέπασε το φεγγάρι, κι η Judith προλαβαίνει να δει τα όνειρα της πριν συναντήσει τον θάνατο.

No comments: