Sunday, February 24, 2008

Oscar Fever

Λίγες ώρες πριν την μεγάλη απονομή κι είπα κι εγώ να πάρω θέση με τις δικές μου προτιμήσεις στα φετινά βραβεία της ακαδημίας. Δεν θα παρουσιάσω την αναλυτική λίστα, παρά μόνο τις κατηγορίες στις οποίες έχω δει τις περισσότερες αν όχι όλες τις ταινίες, κι αυτές που νομίζω ότι έχουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για μένα.

Best Picture Oscar Nominees
Atonement
Juno

Michael Clayton
No Country For Old Men
There Will Be Blood

Ποντάρω στο No country for old men
Θα ήθελα το Atonement (αντιπροσωπεύει περισσότερο την τωρινή μου κατάσταση)
Ονειρικό βραβείο στο Juno
Δεν θέλω το Michael Clayton


Best Director Oscar Nominees
Julian Schnabel - Diving Bell And The Butterfly
Jason Reiteman - Juno
Tony Gilroy - Michael Clayton
Joel & Ethan Coen - No Country For Old Men
Paul Thomas Anderson - There Will Be Blood

Ποντάρω στους Αδελφούς Coen
Θα ήθελα τους Αδελφούς Coen
Ονειρικό βραβείο στον Jason Reiteman του Juno
Δεν θέλω τον Tony Gilroy


Best Actor Oscar Nominees
George Clooney - Michael Clayton
Daniel Day Lewis - There Will Be Blood
Johnny Depp - Sweeney Todd
Tommy Lee Jones - In The Valley of Elah

Viggo Mortensen - Eastern Promises

Ποντάρω στον Daniel Day Lewis
Θα ήθελα τον Daniel Day Lewis
Ονειρικό βραβείο στον Daniel Day Lewis
Δεν θέλω τον Johnny Depp (μην τρελαθούμε, έχει αγνοηθεί για πολύ καλύτερους ρόλους από τον Todd, πόσο μάλλον τώρα)


Best Actress Oscar Nominees
Cate Blanchett - Elizabeth
Julie Christie - Away From Her
Marion Cotillard - La Vie En Rose
Laura Linney - The Savages
Ellen Page - Juno

Ποντάρω στην Julie Christie
Θα ήθελα την Cate Blanchett
Ονειρικό βραβείο στην Ellen Page (τι ταλέντο το 20-χρονο…)
Δεν θέλω την – τις θέλω όλες


Best Supporting Actor Oscar Nominees
Casey Affleck - Assassination of Jesse James By The Coward Robert Ford
Javier Bardem - No Country For Old Men
Philip Seymour Hoffman - Charlie Wilson's War

Hal Holbrook - Into The Wild
Tom Wilkinson - Michael Clayton

Ποντάρω στον Javier Bardem
Θα ήθελα τον Casey Affleck (η αποκάλυψη της χρονιάς)
Ονειρικό βραβείο στον Hal Holbrook (έχω καιρό να συγκινηθώ έτσι με ερμηνεία)
Δεν θέλω τον Philip Seymour Hoffman (αν και ήταν το μόνο καλό στοιχείο στην ταινία, το ναυάγιο της ταινίας τον παίρνει κάτω μαζί του)


Best Supporting Actress Oscar Nominees
Cate Blanchett - I'm Not There
Ruby Dee - American Gangster
Saoirse Ronan - Atonement

Amy Ryan - Gone Baby Gone
Tilda Swinton - Michael Clayton

Ποντάρω στην Cate Blanchett
Θα ήθελα την Cate Blanchett
Ονειρικό βραβείο στην Saoirse Ronan (εκπληκτική)
Δεν θέλω την Amy Ryan (απορώ και για την υποψηφιότητά της)


και μερικά ακόμα αγαπημένα:

Best Original Screenplay: Juno
Best Adapted Screenplay: Atonement
Best Achievement in Cinematography: Atonement
Best Achievement in Editing: Into the wild
Best Achievement in Art Direction: Atonement
Best Achievement in Costume Design: Elizabeth - The Golden Age
Best Achievement in Music Written for Motion Pictures, Original Score: Atonement (διαφωνεί κανείς γι' αυτό;;;)

13 comments:

Πίκος Απίκος said...

Έχω μείνει τόσο πίσω στις ταινίες που δεν θα εκφέρω καν άποψη:). Πάντως δεν πιστεύω καθόλου σε αυτό το πανηγυράκι γενικώς.

Θα έχει πάντως ενδιαφέρον φέτος, το κατά πόσο θα ασχοληθούν χιουμοριστικά και μη, με την απεργια των σεναριογράφων που τους έκανε όλους επιεικώς να "τα χρειαστούν":)

Kαλό βράδυ!

dunno said...

πικο καλώς μας βρήκες πάλι.ελπίζω να ευχαριστηθείς την έξοδο όσο μπορείς και να γεμίσεις τις μπαταρίες σου.περιμένω με αγωνία νέες ιστορίες

gianna said...

Πολύ χαίρομαι που υπάρχει κι άλλος που συμμερίζεται την αδυναμία μου στο Atonement. Κι εγώ θα ήθελα να πάρει όλα τα oscar για τα οποία είναι υποψήφιο κ πολυ θα λυπηθώ που μάλλον δεν θα γίνει κάτι τέτοιο.. Επίσης συμφωνώ για την Cate Blanchett(τη βρήκα εξαιρετική στο Elizabeth) και για το Philip Seymour Hoffman(ούτε να τη σκέφτομαι δεν θέλω αυτή την ταινία)

dunno said...

Γιάννα κι εμένα δεν μπορείς να φανταστείς πόση χαρά μου δίνει το σχόλιό σου, δεν λέω αριστουργήματα οι άλλες, αλλά το atonement έχει μια αίγλη του παλιού καλού σινεμά που με γεμίζει αφάνταστα.

χαίρομαι που συμφωνούμε και στα υπόλοιπα, συνήθως βρίσκω ανθρώπους που τα μισά που λέω τα αποδέχονται και τα υπόλοιπα τα απορρίπτουν με την μια

armiagr said...

Κι εγω ηθελα να παρει αρκετα το atonement,αλλα δυστυχως νομιζω πηρε μονο ενα.Τι να λεμε.Ηταν η βραδια του no country for old men χθες.Το παραδοξο ειναι,πως αν και δεν ειχα δει ολες τις ταινιες,επεσα μεσα στις περισσοτερες προβλεψεις μου.

zubizabata said...

Πρέπει να παραδεχτούμε ότι δεν σου πήγαν και πάρα πολύ καλά φέτος ε; :p

dunno said...

@ armia,φέτος πραγματικά ήταν από τις πιο προβλέψιμες χρονιές.το atonement ευτυχώς που πήρε το όσκαρ της μουσικής γιατί μαζί με τον Α' αντρικό του Lewis ήταν η δεύτερη κατηγορία που συμφωνούσαν οι πάντες.

@zubizabata τα αποτελέσματα που ανακοίνωσα εδώ ήταν από την αρχή λίγο ονειρικά κι ήξερα ότι δεν θα έρθουν έτσι, οπότε ήμουν προετοιμασμένος και δεν στενοχωρήθηκα ιδιαίτερα.η μεγάλη μου στενοχώρια ήταν για την Blanchett η οποία έφυγε με άδεια χέρια.ειδικά ως Elizabeth έκανε εξαιρετική δουλειά.

theachilles said...

Ναι αλλά η Cotillard ήταν καλύτερη, έτσι δεν είναι; Τι ερμηνεία ήταν και αυτή - και αναφέρομαι μόνο στα μάτια της, τα υπόλοιπα γίνονται ευκολότερα. Η Cate έπρεπε να κερδίσει για το I'm not there, αλλά ήρθε η καθυστερημένη βράβευση μιας εκπληκτικής μα υποτιμημένης Tilda Swinton. Μόνο που στο Michael Clayton ήταν επιεικώς μέτρια - όπως και όλη η ταινία. Μεγάλες οι διαφωνίες μου με το Atonement (ποιος Wright, ήθελε Minghella to πράγμα) και καλύτερη μουσική βεβαίως βεβαίως στο There Will Be Blood...

dunno said...

^αυτό που γουστάρω και πάντα θα γουστάρω στα όσκαρ είναι ότι φέρνει στην επιφάνεια όλα αυτά τα τόσο διαφορετικά γούστα, κι είναι λογικό ότι ποτέ κανείς δεν θα είναι ευχαριστημένος με όλα τα αποτελέσματα μιας και υπάρχει όλο αυτό το ταλέντο σκορπισμένο σε τόσες κατευθύνσεις.

εκεί που διαφωνούμε με την μουσική είναι ότι ενώ πιστεύω οτι και τα δυο σκορ ήταν εκπληκτικά κι έδεναν απίστευτα με την αντίστοιχη ταινία, θεωρώ ότι το atonement μπορούσε να σταθεί ακι τόσο καλά από μόνο του,κάτι που το ανάγει σε κάτι πιο καθολικό.επίσης δανείστηκε ήχους της γραφομηχανής που έδεσαν τόσο καλά με την καλλιτεχνική σκηνοθεσία.θα ήθελα για παράδειγμα περισσότερο παιχνίδισμα με τους ήχους των μηχανών στο there will be blood.καλό σκορ αλλά χωρίς ταυτότητα.

όσο για την swinton νομίζω ότι η καλύτερη ερμηνεία της μέχρι σήμερα ήταν στο Orlando.εκεί την είχα λατρέψει πραγματικά,αλλά τόσο η ερμηνεία της όσο και η ταινία παραγκωνίστηκε σημαντικά από κοινό και κριτικούς.τα γούστα που λέγαμε...για να μην αναφερθώ σε συμφέροντα, είμαι πιο ρομαντικός!

theachilles said...

Ναι, συμφωνώ απόλυτα για το Orlando.Είναι γενικώς καλή όμως. Και φοβεροί β'ρόλοι (young adam κυρίως) και τολμηρές επιλογές (ο τελευταίος Bella Tar). Απογοητεύτηκα λιγάκι από το ρόλο της στο Michael Clayton, βγήκα από την αίθουσα και την δικαιολογούσα - αυτό τα λέει πολλά. Άδικη βράβευση για να λέμε την αλήθεια, η Blanchett έκανε παπάδες ως Dylan.
Συμφωνώ και με το εύρημα της γραφομηχανής, αλλά πες μου, πρώτο κάδρο στο TWBB, το άγονο τοπίο και τα έγχορδα να τρελλαίνονται... Η ταινία με κέρδισε στα πρώτα 5 δευτερόλεπτα...

dunno said...

κι εγώ ανατρίχιασα με το άνοιγμα του "αίματος" καθώς και με τους κύκλους που έκανε το σκορ κατα την διάρκεια της ταινίας.αλλά το soundtrack μιας ταινίας πρέπει να έχει ταυτότητα, και νομίζω ότι το atonement το κατάφερε καλύτερα από κάθε άλλη φέτος.

θυμήσου και πέρισυ την ίδια κατηγορία.κι αν είχε κάνει τρελή δουλειά ο Philip Glass για να μην μιλήσω για τον εκπληκτικό Navarrete που στοίχειωσε όνειρα και εφιάλτες με τα νανουρίσματα του, αλλά ο νικητής Santaolalla κατάφερε να δώσει ταυτότητα στην μουσική της Βαβέλ

το γεγονός ότι επιμένω δεν σημαίνει ότι πιέζω κανέναν με το ζόρι να αλλαξοπιστήσει :) απλώς σου τονίζω πως ενώ σ'ότι λες συμφωνώ για μένα μια μικρή διαφορά ξεχωρίζει τον νικητή

theachilles said...

Το ότι επιμένεις δείχνει χαρακτήρα άξιο σεβασμού φίλε μου! Καταλαβαίνω τι λες, αλλά μάλλον φταίει η γενικότερη γεύση που μου άφησε το Atonement.

dunno said...

έχω άξιο αντίπαλο οφείλω να το παραδεχτώ.πάντως χτές πήγα ξανά κινηματογράφο για το atonement κι αρχίζω να φτιάχνω θεωρίες γιατί θα έπρεπε να είχε κερδίσει και καλύτερης ταινίας....κρυφτείτε :)