Friday, May 09, 2008

Le Renard et l' Enfant (2007)

Αφήνοντας πίσω την παγωμένη εποχή και τα βόρεια μέρη, μπαίνουμε σε έναν ολοκαίνουργιο διαφορετικό μα εξίσου μαγευτικό νατουραλιστικό χώρο. Το ασπρόμαυρο δίνει την θέση του πλέον, σε κάθε φωτεινή και έντονη απόχρωση, και οι στιφνοί ήχοι του χιονιού χάνονται κάτω από την μελωδικότητα του θροΐσματος των φύλλων, και το εύηχο των φωνών των ζώων του δάσους. Το αφιλόξενο κρύο έχει περάσει και η φύση μας ανοίγει την αγκαλιά της διάπλατα.

Με συντροφιά ένα εκκεντρικά περίεργο κοριτσάκι και οδηγό μια αλεπού, χανόμαστε σε έναν πολύχρωμο κόσμο, όπου όλα μιάζουν τόσο μαγικά, ώστε μόνο ο η διακοπή των ονειρικών εικόνων από την αγριότητα της φύσης, μας υπενθυμίζει ότι ο κόσμος αυτός δεν είναι ψεύτικος, αλλά ολότελα δικός μας κι αληθινός. Κι ακόμα κι αν η επιβίωση ορισμένες φορές μοιάζει απάνθρωπα σκληρή, η ομορφιά της πολυμορφίας της ζωής, αρκεί από μόνη της, ώστε να μας εγκλωβίσει στις αμφίβολες μας προσπάθειες να απολαύσουμε καθετί που μας περιτριγυρίζει.

Όπως οι εποχές που εναλλάσσονται όμως, έτσι κι οι δυσκολίες κάνουν κύκλους στην ζωή μας, και οι χαρές παραχωρούν εύκολα την θέση τους σε απρόσμενους κινδύνους. Σαν την αλυσίδα της υπεροχής, η ανάγκη του ανθρώπου να ξεχωρίσει, συμπληρώνεται από την παράλληλη επιθυμία να κατέχει ότι βρίσκεται κάτω από τον ίδιο, και σύντομα η αγάπη στην εξημέρωση ενός ζώου, μετατρέπεται σε ανάγκη εξανθρωπισμού του, μόνο και μόνο για να αποκτήσει μεγαλύτερη αξία η ιδιοκτησία κάθε μορφής.



Ο Luc Jacquet μας χαρίζει απλόχερα άλλο ένα ταξίδι στον τόπο από τον οποίο πηγάζουν όλες οι ομορφιές, στην πηγή της ανθρώπινης υπόστασής μας, την άγρια φύση. Το ντοκυμαντερίστικο στύλ εμπλουτίζεται με μια τρυφερή και συγχρόνως ακάνθινη ιστορία, που μπορεί να παρακολουθείται ευκολότερα από παιδιά, αλλά τα εύκολα νοήματα της επωφελούν πολύ περισσότερο τις γερασμένες επιμονές των μεγάλων. Ανοίξτε τα μάτια σας στην μαγευτική φωτογραφία, τα αυτιά σας στους ζωντανούς ήχους που πάντα χάνονταν στο παρασκήνιο, και τις καρδιές σας στα απλά εκείνα συναισθήματα που απογειώνουν την χαρά σε ευτυχία τόσο εύκολα, σαν ένα φωναχτό παιδικό χαμόγελο.

ΥΓ. Το σπηκάζ στα ελληνικά έχει αναλάβει η Ναταλία Δραγούμη με την μοναδικά πλούσια συναισθηματικά φωνή της.

No comments: