Thursday, January 08, 2009

The Curious Case of Benjamin Button (2008)

Δεν θα πάω κόντρα στο ρεύμα... το Benjamin Button είναι μία πολύ καλή ταινία, για άλλους λόγους όμως (από αυτούς που ακούγονται). Διαβάζοντας για το παρασκήνιο της και πώς εδώ και 15 χρόνια άλλαζαν συνεχώς οι τολμηροί σκηνοθέτες και σεναριογράφοι που θα αναλάμβαναν να κάνουν τη διάσημη μικρή ιστορία του Fitzgerald κινηματογραφική πραγματικότητα, χαίρομαι που η τελική επιλογή κατέληξε σε σωστά πρόσωπα. Μπορεί να μην συμπαθώ ιδιαίτερα τον Eric Roth, αλλά ο David Fincher απέδειξε άλλη μια φορά ότι μπορεί να πάρει ένα καλό σενάριο και να το μεταμορφώσει σε μια μαγευτική εμπειρία. Βέβαια οφείλω να αναγνωρίσω και στον πρώτο (έχοντας διαβάσει το αυθεντικό κείμενο του Fitzgerald) ότι κατάφερε να εμπνευστεί από μία άκρως ενδιαφέρουσα υπόθεση, και να προχωρήσει στη δημιουργία ενός ανεξάρτητου σενάριου που σέβεται μόνο την ηθογραφία και τα βαθύτερα νοήματα της αρχικής ιστορίας, και δε φοβάται να τα παρουσιάσει μέσα από μια σειρά ολοκαίνουργιων γεγονότων, που σε μερικές περιπτώσεις βέβαια εμπλουτίζουν και ισχυροποιούν τη βάση της ιστορίας ακόμα περισσότερο.

Είναι κρίμα βέβαια που το ξεδίπλωμα της ιστορίας εγκλωβίζεται σε ένα νωχελικό flashback από αφηγηματικές αναμνήσεις, και όταν καταφέρνει να παρουσιάσει ένα παράλληλο μαγευτικό κόσμο στον οποίο ζει όλο το παρελθόν και η πραγματική ταυτότητα των πρωταγωνιστών, διακόπτεται άκομψα από τα εμβόλιμα παροντικά πλάνα που παρά την προβλεψιμότητά τους, αποκτούν νόημα μόνο στο τέλος, κι εκεί όμως παραμένουν ασυγχώρητα. Αυτό ακριβώς επιβαρύνεται κι από μικρά σεναριακά τεχνάσματα, που οδηγούν την ιστορία σε μια δαιδαλώδη εξέλιξη που σε τελική ανάλυση αφήνει την αίσθηση ότι θα μπορούσε να ήταν και πιο σύντομη.

Κι αυτό με φέρνει στους πραγματικούς "πρωταγωνιστές" τις ταινίας, που για μένα δεν είναι άλλοι από το τμήματα της καλλιτεχνικής επιμέλειας. Η παραγωγή και το art department, αναλαμβάνουν επιτυχώς την ευθύνη να ζωντανέψουν αρκετούς διαφορετικούς κόσμους που καλύπτουν το διάστημα (σχεδόν) ενός αιώνα. Το Makeup Department κάνει θαύματα, με τις μεταμορφώσεις του Brad Pitt να σε κάνουν να μένεις με το στόμα ανοιχτό, ιδιαίτερα όταν ο ρόλος του πλησιάζει ανάποδα την εφηβεία, την ίδια στιγμή που όλο το υπόλοιπο καστ γεμίζει με τις "φυσικές" ριτίδες του χρόνου. Δεν έχω αναπτύξει ακόμα επαρκή οσκαρική συνείδηση για τα φετινά βραβεία, αλλά αν το Benjamin Button δεν κερδίσει στις αντίστοιχες καλλιτεχνικές κατηγορίες δεν μπορώ να φανταστώ ποια άλλη θα το άξιζε περισσότερο.

Αντιθέτως το πρωταγωνιστικό δίδυμο δύσκολα θα είχε την ψήφο μου στις κατηγορίες του, γιατί παρόλο που οι ερμηνείες τους είναι συγκινητικές και πολυδιάστατα επαρκείς, θεωρώ ότι με όλα τα τεχνικά στοιχεία που τους πλαισιώνουν, η δουλειά τους έγινε πολύ εύκολη.



Ακόμα όμως κι αν τίποτα απ' όλα αυτά δεν καταφέρει να σε συγκινήσει το Benjamin Button, παραμένει μια καλή ταινία, για τη σημασία που δίνει στο χρόνο, μόνο και μόνο η βασική πρωτοποριακή ιδέα με την οποία καταπιάνεται. Όλοι μας περνάμε τη ζωή με ένα καθοριστικό ρόλο, κι όσο απίστευτος ή περίεργος κι αν είναι αυτός, παραμένει καθοριστικός για εμάς αλλά και για όλους γύρω μας. "Η ζωή δεν μετριέται σε λεπτά, αλλά σε στιγμές", κι ακόμα κι αν όλα ήταν διαφορετικά, ακόμα κι αν όλες οι ευκαιρίες για αλλαγή μας δίνονταν πίσω, ακόμα κι αν ο χρόνος μας χαριζόταν στο κυνήγι, το τέλειο θα κρατούσε μια στιγμή απ' όλες, κι οι υπόλοιπες θα παρέμεναν μια σειρά από απραγματοποίητα "Μακάρι...".

14 comments:

kioy said...

Θα συμφωνήσω μαζί σου αγαπητέ για την πολύ καλή δουλειά του David Fincher, και για το πρωτοποριακό στο επίπεδο της ιδέας...

Από κει και πέρα όμως βρήκα το πρωταγωνιστικό δίδυμο συμβατικά καλό. Κάτι που δεν ακούγεται τόσο όμορφο, σε ένα θεωρητικά αντισυμβατικό δράμα. Όσο για το σενάριο νμίζω πως επιδερμικά αντιμετώπισε το πολυδιάστατο θέμα του χρόνου, και όχι με τόσο δεινή επάρκια...

Στο επίπεδο της παραγωγής ωστόσο σμφωνούμε πως πρόκειται για μια εξαιρετική ταινία!!!

dunno said...

για το δίδυμο όπως αναφέρω και στο κείμενο νομίζω ότι φταίει ο περιορισμένος χώρος που τους δόθηκε για να κινηθούν ερμηνευτικά, οπότε δεν τους το καταλογίζω. με την καλλιτεχνική επιμέλεια να κλέβει την παράσταση, δεν χρειάζεται σημαντική ερμηνεία για να δείξεις καλός στο ρόλο αυτό.Νομίζω ότι πάνω κάτω καταλήγουμε στο ίδιο.

W. said...

Aν έκανες ένα ΤΟΡ 3 για τον Φίντσερ θα την έβαζες μέσα;;

dunno said...

@ costello
θα την έβαζα στο τσακ στην τρίτη θέση!πολύ σοφά διάλεξες τοπ 3!με προβλημάτισες για την τελική επιλογή.πάντως γενικότερα μου αρέσουν τα πάντα από fincher μέχρι στιγμής.

W. said...

Καλά, αν δυσκολεύεσαι... Εγώ πάντως επιλέγω:

1. SE7EN
2. ZODIAC
3. THE GAME

dunno said...

^με βάζεις σε πειρασμό.υποθέτω ότι αυτή την περίοδο θα έλεγα

1. SE7EN
2. Fight Club
3. Benjamin Button

μετά από λίγο καιρό, μπορεί να επαναφέρω το zodiac στην τρίτη προτίμηση. Πάντως η παρουσία του Douglas στο The Game ήταν ο βασικός παράγοντας που δεν το φχαριστήθηκα όσο θα 'πρεπε

Anonymous said...

Όταν ήμουνα πιο πιτσιρικάς, είχα ανοίξει το στόμα μου και είχα πετάξει μια "μεγάλη" ατάκα...
Είχα πει ότι ο Brad Pitt είναι ένας μετριότατος ζεν πρεμιέ, που βρίσκεται εκεί που είναι,
εξαιτίας και μόνο των φυσικών και σωματικών του χαρισμάτων...

Από τότε είμαι καταδικασμένος να "πονάω", κάθε φορά που τον βλέπω να εκτοξεύει τις ταινίες με τις ερμηνείες του...

Τι να πρωτο-προσέξει κανείς? Τη φοβερή του southern accent? Την παιδική αφέλεια, στο σώμα ενός γέρου άντρα?
Η μήπως τη γενική αγαθότητα, που πηγάζει από το περιβάλλον στο οποίο μεγάλωσε?
Όπως είπα και πριν: "Πονάει"

Το 'Button' είναι απλά, από τις καλύτερες ταινίες που είδα φέτος.

Γιατί?

Για τρεις βασικούς λόγους:

1)Brad Pitt

2)Make-up artists! (Διότι μπορεί να ξέραμε ήδη ότι η "τεχνολογία" του μακιγιάζ έχει φτάσει σε τέτοιο
σημείο, ώστε να γερνάει όσο θέλει τους ηθοποιούς, αλλά δεν φανταζόμουνα ποτέ ότι θα κατάφερνε
να τους κάνει να δείχνουν μικρότεροι!)

3) Επιτέλους και ένα νέο σενάριο, μετά από χρόνια! (Κάτι μου λέει, ότι κάποιος θα πεταχτεί και θα μου
πει για ένα παρόμοιο σενάριο που είχε παιχτεί το 1800 όταν ακόμα ο κινηματογράφος ήταν υπόκωφος,
αλλά anyway. Εγω δεν το χω ξαναδεί!)

Well done Fincher.

(Άσχετο) ΥΓ.: Λατρεύω τον Fincher και σχεδόν όλες του τις δουλειές, αλλα το Zodiac ήταν μία από τις
χειρότερες ταινίες που έχω δει στη ζωή μου! Και μη μου πείτε για σκηνοθεσία, κλίμά, πλάνα, ή άλλα τέτοια!
Με πήρε ο ύπνος 3 φορές (δεν κάνω πλάκα!)...
No offense costello :-)

dunno said...

^ η αλήθεια είναι ότι για να ξεκινήσεις να δουλεύεις στο Hollywood ένας καλός ατζέντης και ένα πετυχημένο headshot σ' απογειώνουν, και μπορώ να φανταστώ ότι ο Brad τα είχε και τα δύο.

Έχω περάσει διάφορες φάσεις μαζί του, μία να θεωρώ ότι δεν παίζει καθόλου και μία να θεωρώ ότι είναι φοβερός. Καταλήγω πάντως ότι είναι ένας σχετικά καλός ηθοποιός, αλλά είναι τόσο τυπάς στην πραγματικότητα που κάθε ρόλος του, κλέβει λίγο από αυτό το στοιχείο και ξεχωρίζει.

Από εκεί και πέρα, είχε την τύχη να δουλέψει με φοβερούς σκηνοθέτες και σεναριογράφους, που τον απογείωσαν, μόνο και μόνο επειδή ήταν "εύπλαστο" ταλέντο.

Αγαπημένη μου ερμηνεία ήταν αυτή του Jesse James, αλλά ο ίδιος θεωρώ ότι έχει εγκλωβιστεί πολλές φορές σε χαζούς ρόλους, όπως αυτόν που είχε στο Burn After Reading, που το έχουμε χιλιοδεί και πλέον όχι απλώς με αφήνει ασυγκίνητο, αλλά με ενοχλεί κιόλας.

όσο για το Benjamin Button, ελπίζω να μην παρασυρθεί κάποιος και του δώσει βραβείο, γιατί δεν είδα καν ερμηνεία.απλώς φαινόταν κι άφηνε την τεχνολογία και το make-up να κάνει όλη τη δουλειά.Στον Α' Ανδρικό, υπάρχουν τουλάχιστον 3 καλύτερες ερμηνείες που θα μπορούσαν να κλέψουν την παράσταση.

Επειδή θα τσιγκλήσεις πολύ κόσμο με το σχόλιό σου, θα σου πω κι εγώ αναφορικά με το 3) ότι χάρηκα που το σενάριο είχε αλλαγές και προσθήκες, αλλά μην ξεχνάς ότι η βασική ιδέα (που είναι και το ζουμί της ταινίας) είναι γραμμένη με την πένα του Fitzgerald κι όχι του Roth. :)

Anonymous said...

Διαφωνώ ώς προς το θέμα ερμηνεία. Ειδικά το παθητικό στυλάκι: "είμαι αγαθός, ηπίων τόνων πιτσιρικάς που
δεν ξέρω και πολύ τι μου γίνεται" είναι πολύ κόντρα στην αρρενωπή φύση του Pitt. Και εκεί πιστεύω έδωσε ρέστα!
(Εννοείται ότι είχε εξαιρετική σκηνοθετική/σεναριακή/μακιγιαριστική κάλυψη, αλλά αυτό δεν έχει να λέει)

Συμφωνώ ωστόσο, ότι υπάρχουν καλύτερες (ή τουλάχιστον εξίσου καλές - είναι θέμα γούστου)
ερμηνείες για τη χρυσή σφαίρα.

Προσωπικά, θα την έδινα στον Penn, αν και δεν έχω δει ακόμα το Frost/Nixon...

W. said...

Ναι, ίσως αν επιλεγόταν έας άλλος ηθοποιός (κι όχι ο ξυλαγγουρένιος Ντάγκλας) να έπαιζε και να γινόταν η καλύτερη δουλειά του Φίντσερ. Από σκηνοθετική και σεναριακή άποψη (ντάξει, ψιλοξενέρωτο το φινάλε) όμως η ταινία δεν παιζόταν.

Anonymous said...

Περιεργα καλή ταινία, σίγουρα όχι η καλύτερη της χρονιάς...

top 3 Fincher για μενα:

Fight Club
Seven
Zodiac

Wrong Guy said...

θα δώσω κι εγώ το ΤΟΠ 3 για Φίντσερ,δεν κρατιέμαι

1.Seven
2.Button
3.Fight Club

απλά θα πω ότι στο Μπάτον είδα για πρώτη φορά ακαδημαϊκό Φίντσερ.Δε με χάλασε,απλά τον έχω συνηθίσει σε πιο κοφτερή σκηνοθεσία.Και ότι το Ζόντιακ ήταν η μεγαλύτερη απογοήτευση που έχω βιώσει απο σκηνοθέτη

Wrong Guy said...

επίσης αγαπάω μπανεράκι με τις γυναίκες του Αλμοδόβαρ

Anonymous said...

Καταφθάνω λίγο αργοπορημένος αλλά χθες το είδα και τώρα διαβάζω κείμενα - σχόλια. Σε γενικές γραμμές συμφωνώ με όσα λες, σχολιάζω κυρίως για να υπερασπιστώ το ZODIAC από τους φίλους πιο πάνω. Εξαιρετική ταινία, δεν ξέρω αν αντέχει σύγκριση με το Βutton, στο δικό μου μυαλό και τη δική μου καρδιά είναι ανώτερο και φυσικά μαζί με Fight και 7 κάνει το top 3 μου ίδιο με του Skinny.
Όσο για τον Pitt και εδώ συμφωνούμε. Άψογος Jesse James αλλά σε γενικές γραμμές ένας καλός ηθόποιος αλλά όχι κάτι εξαιρετικό. Αφήνω την εμφάνιση στην άκρη που άλλες φορές βοηθάει και άλλες αποτελεί τροχοπέδη, όπως π.χ. για τον DiCaprio που ό,τι και να παίξει το 99% του κόσμου τον θυμάται ως τον ομορφούλη του Τιατανικού. Ούτε αυτόν τον θεωρώ κάτι το εξαιρετικό αλλά είναι αξιόλογος ηθοποιός.