Sunday, October 12, 2008

Primer (2004)

Σπάνια και δύσκολα κάποια ταινία, ασχέτως από το πόσο θα σ'αρέσει, καταφέρνει να σε κάνει να εντυπωσιαστείς με την πρωτοτυπία και την αυθεντικότητά της, προσφέροντας κάτι ανεξερεύνητα καινούργιο σε μία εποχή που τα μεγάλα studio αναμοχλεύουν συνεχώς τις ίδιες θεματικές ενότητες. Ακόμα πιο δύσκολα μια ταινία προσφέρεται για αρκετές επανάληπτικές προβολές, και είναι φτιαγμένη για να τις απαιτεί και να τις προκαλεί συγχρόνως.

Το Primer δεν είναι μια ταινία για όλους, αλλά αναμφισβήτητα ανήκει στην παραπάνω κατηγορία. Γνώμη μου είναι ότι όσο λιγότερα ξέρεις για την υπόθεση της ταινίας, τόσο το καλύτερο. Δώσε βάση στις σκηνές όμως, γιατί μπορεί να μην είναι κομματιασμένη χρονικά με σκοπό να μπερδεύει, αλλά παίζει σε πολλαπλούς χρονικούς άξονες με στόχο να σε ιντριγκάρει.

Το εκπληκτικότερο όλων με αυτήν την ταινία, είναι ότι καταφέρνει σε κάθε τομέα, να προσφέρει κάτι εντυπωσιακό. Το σενάριο κρατάει την ταινία σε διαρκή κίνηση, χωρίς να καταλήγει με σκηνές που θα μπορούσαν να παραληφθούν. Οι ερμηνείες είναι εξαιρετικά προσγειωμένες, και το στήσιμο της πλοκής μέσα σε γκαράζ-εργαστήρια και αποθήκες-χρονοντούλαπα, δεν επιτρέπει σε καμία στιγμή την εντύπωση της φτηνής παραγωγής, κι ας χρειάστηκαν μόλις 7.000 δολάρια για να υλοποιηθεί. Το μοντάζ και η σκηνοθεσία διατηρούν ένα χαμηλό προφίλ, επιτρέποντας στο αμείωτο ενδιαφέρον που προκαλεί η εξέλιξη της ταινίας να κλέψει άνετα την παράσταση.



Το μόνο πρόβλημα που μπορεί να αντιμετωπίσει μια μερίδα του κοινού, είναι κάποιοι επιστημονικοί όροι και τα αξιώματα που στηρίζουν την υπόθεση, αλλά νομίζω ότι επίτηδες, ο Shane Carruth (σεναριογράφος, σκηνοθέτης, παραγωγός και πρωταγωνιστής), δεν απαξιώνει την επιστημονική του ακεραιότητα (μιας και ο ίδιος έχει υπάρξει μηχανικός και μαθηματικός), εκμεταλλευόμενος το γεγονός ότι ακόμα και χωρίς αντίστοιχες γνώσεις, το κοινό μπορεί να ακολουθήσει την ταινία. Τα μυαλά των θετικών επιστημών βέβαια θα έχουν κι ένα μπόνους ικανοποίησης, με την ευκολότερα βαθύτερη κατανόηση του τεχνικού υπόβαθρου της ταινίας.

Συγκεντρωτικά πρόκειται για έναν πανέξυπνα φτιαγμένο γρίφο, ο οποίος όσο περίπλοκος κι αν φαίνεται, έχει λύση, και η ταινία αποτελεί μια από τις πιο ευχάριστες εκπλήξεις της τελευταίας δεκαετίας. Ετοιμάσου να την δεις τουλάχιστον δύο φορές συνεχόμενα, αλλά μην σε αποτρέπει αυτή η σκέψη. Με μόλις 78 λεπτά διάρκεια είναι φτιαγμένη για μαραθώνιες προβολές. Είσαι έτοιμος να αντιμετωπίσεις την πραγματοποίηση των πιο τρελών σου ονείρων;

ΥΓ. Αφού την δεις και την ξαναδείς, σίγουρα θα αρχίσεις το ψάξιμο στο ίντερνετ για την πλήρη αποκρυπτογράφηση των αινιγμάτων. Αν θες μπορείς να κάνεις μια καλή αρχή με τις παρακάτω εικόνες...

Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us

...πριν καταλήξεις στο επίσημο φόρουμ της ταινίας που είναι εξαιρετικά κατατοπιστικό.


_______________________________________
Στα πλαίσια του φεστιβάλ είδα επίσης τα:
--------------------------------------------------------
21ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου
-L' Âge d'or
-Gilda
-Peter Ibbetson
-Blonde Venus
_______________________________________

5 comments:

zisis said...

Καλά ε; Επιστρέψαμε και πήραμε φόρα, βλέπω! Καλό χειμώνα και καλές προβολές! Και απ'ό,τι βλέπω, ξεκινήσαμε πολύ καλά!
;-)

dunno said...

καλή σαιζόν φίλτατε Ζήση. επέστρεψα και κοιτάζω να το φχαριστηθώ όσο μπορώ, γιατί έρχονται δουλειές με τη σέσουλα πάλι.πάντως αυτή τη φορά θα προσπαθήσω να μην ξαναχαθώ για τόσο πολύ.έχω βάλει κι αρκετές από τις ταινίες που είδες στο μάτι και με την πρώτη ευκαιρία θα έρθω από το movieland να τις συζητήσουμε!

όσο για τις τελευταίες ταινίες που είδα ας είναι καλά το αγαπημένο πανόραμα.

Πίκος Απίκος said...

Είχα διαβάσει για αυτή την ταινία και την πρωτότυπη σεναριακή ιδέα της για θρίλερ πριν κάποιους μήνες. Τώρα που την είδες και προσυπογράφεις ότι δεν πρόκειται απλά για μια "χαμένη ευκαιρία", βασισμένη πάνω σε μια καλή ιδέα, αλλά για μια ολοκληρωμένη ταινία θα την δω οπωσδήποτε!

dunno said...

βρες χρόνο και ετοιμάσου για απανωτές προβολές της ταινίας. είναι εθιστική.

free erotic stories porn said...

She asks why were here and I tell her I am getting a nicerose tatooed on her. You have been very kind to us, giveneverything you have to help us, and we would love to go on holiday,John said.
best incest sex stories
lesbian sex stories and pics
gay sex stories erotic
free erotic short stories
free gay true sex stories
She asks why were here and I tell her I am getting a nicerose tatooed on her. You have been very kind to us, giveneverything you have to help us, and we would love to go on holiday,John said.